Runningtherapieis een gezonde verslaving

Voor veel specifieke gezondheidsproblemen blijkt hardlopen een perfecte remedie.

Runningtherapieis een gezonde verslaving

Dat zwaarlijvigheid ermee bestreden kan worden, staat onomstotelijk vast. Maar hoeveel mensen weten dat je door hard te lopen ook depressies kunt bestrijden, een burn-out kunt keren of een drugs-of drankverslaving kunt helpen tegengaan? De zogeheten runningtherapie is een beproefd middel om de genezing van mensen met psychische klachten te bevorderen. Om een tafel zitten en praten is soms nu eenmaal lastiger dan de hardloopschoenen aantrekken en een stukje gaan hollen. Dat is het mooie van runningtherapie: het mag, maar het hoeft niet. En als je niks zegt, is het ook goed. Lopen is een universele taal die iedereen spreekt. Door twee-tot vijfmaal per week een halfuurtje ontspannen te joggen kunnen psychische klachten aanmerkelijk verminderen. Het effect kan zijn dat de patiƫnt minder gespannen is, zich minder depressief voelt, een positief gevoel ontwikkelt en fysiek weerbaarder wordt.

Runningtherapie is al sinds de jaren 70 een bewezen vorm van therapie die oorspronkelijk werd toegepast als ondersteuning bij het behandelen van mensen met een depressie. In de loop der jaren is gebleken dat hardlopen ook een gunstige invloed heeft op andere psychische aandoeningen. Daarbij kun je denken aan:

* Angst- en paniekaanvallen * Burn-out klachten * Psychosomatische klachten (lichamelijke klachten waar geen duidelijk aanwijsbaar, lichamelijk defect te vinden is) * Problemen met het onder controle houden van agressie * Een laag zelfbeeld, onzekerheid en weinig zelfvertrouwen * Verhoogde energiestuwing * Doorbreken van een vastgeroest leefpatroon

Het weer in beweging komen na soms langdurig inactief zijn heeft een positief effect op de stemming. Door het gezonde deel van het lichaam aan te spreken wordt het evenwicht tussen geest en lichaam herstelt. Je leert ontspannen om actief bezig te zijn. Je voelt dat de spanningen afnemen en dat het zelfvertrouwen en de zelfwaardering terugkomen. Bij Runningtherapie Hoogeveen worden de trainingen gegeven in kleine groepen van maximaal zes personen. Na een intakegesprek wordt er gekeken welk programma het beste bij je past. Dit kan in eerste instantie ook een individueel programma zijn, maar het streven is om in kleine groepen bezig te zijn.

Geplaatst op donderdag 29 september 2011.

Over Runningtherapie Hoogeveen

Dit bericht is geschreven door Runningtherapie Hoogeveen. Het bedrijf valt onder coaching uit Hoogeveen. Trefwoorden van Runningtherapie Hoogeveen uit Hollandscheveld : runningtherapie, begeleiding, hardloopbegeleiding, depressie, hardlopen, hardloopsport, wandelsport, wandelen.

Lees meer over Runningtherapie Hoogeveen.